Τα μοναδικά ρεκόρ της «παγκόσμιας» Ρεάλ και η ανυπαρξία των latin...
Το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων 2018 διεξήχθη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στη 15η… έκδοσή του και κατέληξε σε… μαδριλένικα χέρια. Μια διοργάνωση που ήθελε η FIFA να προσδώσει ένα μουντιαλικό «αέρα» αλλά έχει αποτύχει παταγωδώς, εξ ου και εξετάζει να γίνεται ανά 4ετία πλέον, ως ένα Μουντιάλ Συλλόγων με τη συμμετοχή 16 ή 24 ομάδων. Βλακείες…
Αποτυχία
Το τουρνουά έχει αποτύχει εμπορικά για ένα, και προφανή, λόγο: δεν διεξήχθη ποτέ επί ευρωπαϊκού εδάφους. Ξεκίνησε μια ανεπίσημη εκδοχή του το 200 στη Βραζιλία, όπου εντέλει ο τελικός ήταν… ντόπιων, Κορίνθιανς – Βάσκο. Το 2001 αναβλήθηκε, το 2005 και για μια τετραετία πήγε στην Ιαπωνία, όπως και άλλες τέσσερις φορές, από πέρυσι γύρισε στα ΗΑΕ που το είχαν φιλοξενήσει και το 2009-10.
Απέτυχε επίσης διότι, πλην σπανίων περιπτώσεων, ο τελικός είναι ανάμεσα στην εκάστοτε πρωταθλήτρια Ευρώπης και στην εκάστοτε της Λατινικής Αμερικής, μια στο τόσο… σπάει και το «θύμα» είναι από την άλλη άκρη του Ατλαντικού, πάντα πλην του 2000 όπου είχε διεξαχθεί με δύο ομίλους των τεσσάρων.
https://www.facebook.com/fifaclubworldcup/videos/340354360088141/
Μόνο… Ευρώπη στα ΗΑΕ
Αν έχει να… λέει κάτι ο τόπος διεξαγωγής, οι Ευρωπαίοι έχουν 100% επιτυχία: το ’09 το πήρε η Μπαρτσελόνα, το ’10 η Ιντερ, πέρυσι και φέτος η Ρεάλ, με χαμένες διαδοχικά τις LDU ντε Κίτο, Εστουδιάντες, Γκρέμιο και Αλ Αΐν.
Μόνο τέσσερις φορές λοιπόν εμφανίστηκε, κόντρα στους Ευρωπαίους, ομάδα άλλης ηπείρου και όχι της Λατινικής Αμερικής, με ισάριθμες ήττες βέβαια. Το 2010 η κογκολέζικη Μαζέμπε είχε αποκλείσει την Ιντερνασιονάλ (2-0) για να χάσει με 3-0 από την Ιντερ του Ράφα Μπενίτεθ στον τελικό, το 2013 η μαρονική Ράγια Καζαμπλάνκα απέκλεισε την Ατλέτικο Μινέιρο (3-1) για να χάσει με 2-0 από την Μπάγερν στον τελικό του… σπιτιού της, στο Μαρακές και το 2016 η ιαπωνική Κασίμα Αντλερς απέκλεισε με 3-0 την κολομβιανή Ατλέτικο Νασιονάλ, για να λυγίσει με 4-2 στην παράταση από τη Ρεάλ.
Και φυσικά φέτος η Αλ Αΐν, που απέκλεισε τη Ρίβερ Πλέιτ και λύγισε στον τελικό από τη Ρεάλ.
Πρώτη σε τίτλους και συνολικά… 86
Η οποία Ρεάλ έφτασε τους 4 τίτλους έναντι 3 της Μπάρτσα, 2 της Κορίνθιανς ενώ από έναν έχουν Σάο Πάουλο, Ιντερνασιονάλ, Μίλαν. Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Ιντερ και Μπάγερν. Το… σκορ είναι 11-4 για τους Ευρωπαίους. Τόσο απλά…
Τώρα που το… κουβεντιάζουμε, ποια είναι η ομάδα με τους περισσότερους τίτλους… ever; ΟΚ, δύσκολο να το μαντέψετε: η βορειοϊρλανδική Λίνφιλντ με 148! Κι όμως… Βέβαια προσμετρούνται και αρκετά εγχώρια τρόπαια άσημων διοργανώσεων. Επονται οι… Σκωτσέζες: η Ρέιντζερς έχει 120 και η Σέλτικ μείωσε την απόσταση τα τελευταία χρόνια, φτάνοντας τους 114!
Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν οι… αιώνες της Ιβηρικής. Η Μπαρτσελόνα είναι στους 94 τίτλους και η Ρεάλ Μαδρίτης στους 86, μαζί με το φετινό Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων.
Ούτε μια ήττα στο Μουντιάλ συλλόγων
To δε εξίσου ε εντυπωσιακό με τη Ρεάλ Μαδρίτης είναι ότι δεν έχει ούτε μια ήττα στο τουρνουά! Τέσσερις φορές το πήρε, ως αναφέραμε, συν τον αποκλεισμό στο… πειραματικό τουρνουά το 2002 στη Βραζιλία. Τότε δημιουργήθηκαν δύο όμιλοι των τεσσάρων, οι πρώτοι πήγαν στον τελικό (Βάσκο και Κορίνθιανς) και οι δεύτεροι στον μικρό τελικό. Η «βασίλισσα» είχε υστερήσει στην ισοβαθμία με την «τιμάο» ούσα αήττητη (3-1 τη σαουδαραβική Αλ Νασρ με γκολτων Ραούλ, Ανελκά και Σάβιο, 2-2 με την Κορίνθιανς με δύο γκολ του Ανελκά και 3-2 την Καζαμπλάνκα με τέρματα των Ιέρο, Μοριέντες και Γκέρεμι)! Στο δε μικρό τελικό τότε είχε έρθει 1-1 με τη μεξικάνικη Νεξάξα (και ηττήθηκε 4-3 στα πέναλτι).
Συνολικά η Ρεάλ σε 12 ματς έχει 10 νίκες και 2 ισοπαλίες…
Νίκος Μποζιονέλος
21+ |Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα
21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | Παίξε υπεύθυνα
*Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις διαθέσιμοι στο novibet.gr/info/oroi
21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 1114 | Υπεύθυνο Παιχνίδι